BHV op de bouwplaats: noodzakelijk, maar ook uitdagend
Bedrijfshulpverlening (bhv) is een belangrijke pilaar voor het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Daarom kunnen aangewezen bhv’ers een BHV cursus in Amsterdam volgen. Niet elke werkvloer is echter hetzelfde, en soms kun je zelfs niet in de letterlijke zin over een werkvloer spreken. Dat is bijvoorbeeld het geval in de bouw. Dit terwijl juist daar veel risico’s bestaan rondom veiligheid. Dat maakt bhv op de bouwplaats absoluut noodzakelijk, maar tegelijkertijd is het ook ingewikkeld en uitdagend om het te waarborgen in een werkomgeving die verre van ‘standaard’ is. Hoe moet bhv op de bouwplaats geregeld worden?
Veiligheidsrisico's op de bouwplaats
De bouw mag met recht als een risicovolle sector beschouwd worden. Als je de risico’s in kaart brengt, kun je er een hoop identificeren. Brand is een risico dat bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door lassen en slijpen. Hoogbouwbranden zijn bijzonder gevaarlijk, want daarbij kunnen vele bouwvakkers in gevaar komen, mede omdat er nog geen brandveiligheidsvoorzieningen zijn in het gebouw en de brandweer dus niet veel kan doen. Ook explosies door gas- en zuurstofcilinders zijn mogelijk en ernstige bedreigingen. Andere ernstige veiligheidsrisico’s op de bouwplaats zijn instortingen van constructiedelen, kantelende machines, vast blijven zitten in liften en vallen van hoogtes. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met blikseminslag, wateroverlast, stroomuitval of zelfs elektrocutie door gereedschap en kunnen acties door actievoerders en vandalisme de veiligheid verder in gevaar brengen. Met andere woorden, er is alle reden om de veiligheid op de bouwplaats als een serieus issue te nemen.
Een bhv-organisatie opzetten
Iedere werkgever is verplicht om voor bhv’ers te zorgen binnen de organisatie, ook als hij verantwoordelijk draagt over ingehuurde zzp’ers of uitzendkrachten. Waar het voor een bedrijf met een vaste structuur al best ingewikkeld kan zijn om een bhv-organisatie op te zetten, is dit nog een paar trapjes uitdagender in het geval van een bouwplaats met een dynamische structuur en de aanwezigheid van meerdere onder- en nevenaannemers. Daarnaast zijn er nog geen vaste voorzieningen. De verantwoordelijkheid voor het opzetten van de BHV-organisatie ligt voor bouwprojecten bij de Veiligheids- en Gezondheidscoördinator (V&G-coördinator). Deze moet hij of zij opzetten gebaseerd op alle mogelijke scenario’s op en nabij de bouwplaats en dit opnemen in het V&G-plan. Als onderdeel van dat plan moet een Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) voor het project uitgevoerd worden, en de bhv-organisatie maakt daar onderdeel van uit.
Voor een bhv-plan op maat, is het altijd nodig om te schakelen met de lokale hulpdiensten, zodat men op elkaar ingespeeld kan zijn. Het is voor het plan ook belangrijk om duidelijkheid te krijgen over hoe de plaatselijke hulpdiensten zijn uitgerust en wat hun mogelijkheden zijn om te helpen. Bovendien kunnen zij je informeren over of er extra voorzieningen getroffen moeten worden. Belangrijk is dat ook de opdrachtgever het bhv-plan moet accorderen, en vaak is er goedkeuring van de brandweer nodig om die accordering te ontvangen. Wees je er te allen tijde bewust van dat hulpdiensten beperkt zijn in bepaalde situaties bij hoogbouw en dat zelfredzaamheid van de medewerkers op de werkplek én de uitrusting van de BHV-organisatie daar op zijn ingericht moet zijn. Meer over bedrijfshulpverlening op de bouwplaats lees je hier.
Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.
Aanmelden