Wandgrimeurs
Lokaal nieuws woensdag 18 oktober 2023

Geld lenen in Amsterdam

Inwoners in Amsterdam vroegen in het eerste halfjaar van dit jaar gemiddeld een hoger leenbedrag aan. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat het gemiddelde leenbedrag van Amsterdammers met ruim 1.800 euro is gestegen in het eerste helft van 2023. In de 2e helft van 2022 stond het gemiddelde leenbedrag van de inwoners van Amsterdam nog op 14.020 euro, dat is nu dus met 13% gestegen naar 15.845 euro.

Inflatie en loonsverhogingen

Amsterdammers lenen hiermee ook een hoger bedrag dan de gemiddelde Nederlander. Landelijk lenen inwoners in Nederland gemiddeld 14.619 euro in de eerste helft van 2023. Dat Amsterdammers meer lenen, komt niet alleen doordat de producten en diensten waarvoor geleend wordt duurder zijn geworden, maar ook doordat de lonen gemiddeld hoger zijn in Amsterdam. “De hogere leenbedragen zien we door heel Nederland, dus niet alleen in Amsterdam, en dat komt door de inflatie”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl. “Auto’s, woningen en andere lasten worden steeds duurder. Hierdoor hebben mensen dus meer geld nodig als ze bijvoorbeeld lenen voor een auto of verbouwing. Tegelijkertijd kregen veel mensen dit jaar een flinke loonsverhoging, dat betekent dat inwoners meer inkomen hebben en dus ook een hoger bedrag kunnen lenen.”

Tip! Wil jij geld lenen en ben je benieuwd hoeveel jij maximaal kunt lenen? Gebruik dan deze handige tool: Wat kan ik lenen?

Geld lenen in Amsterdam voor auto’s en verbouwingen

De populairste doelen waar de inwoners van Amsterdam voor lenen, zijn auto’s en verbouwingen. In de eerste helft van 2023 was bijna 30% van de lening aanvragen voor een nieuwe auto. Dit is een toename ten opzichte van de tweede helft van 2022, toen nog 24,42% van de Amsterdammers leenden voor een auto.

In de periode januari tot en met juni 2023 leende 16 procent van de kredietaanvragers uit Amsterdam voor de verbouwing van hun woning. Dit is een toename ten opzichte van het vorige halfjaar, toen slechts 13 procent van de Amsterdammers op zoek was naar een lening voor een verbouwing.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden