De beste tips voor starters op de woningmarkt
Er zijn maar weinig dingen zo spannend als voor de eerste keer een huis kopen. Zeker nu de situatie op de woningmarkt voor starters allesbehalve rooskleurig is. Woningen zijn nog altijd schaars. Er wordt wel gebouwd maar dat gaat een stuk minder snel dan de regering zou willen. Het feit dat het kabinet Rutte-IV op 7 juli is gevallen en nu dus demissionair is, doet daar ook geen goed aan. Maar toch is de situatie voor starters op de huizenmarkt iets gunstiger dan een jaar geleden. Met deze tips gaat het je misschien toch lukken om een geschikt huis te vinden.
Huren of kopen?
De meeste mensen willen het liefst een huis kopen. Logisch, want daarmee bouw je als het goed is vermogen op. Maar als kopen nu even geen optie is dan kun je overwegen om eerst een huis te gaan huren. Voor een sociale huurwoning kom je alleen in aanmerking als je inkomen onder een bepaalde grens zit. Bovendien gelden hiervoor doorgaans lange wachtlijsten. Huren in de vrije sector is een andere optie. Soms kun je daarmee geluk hebben en voor een goede prijs een fijne woning huren. Als de plannen van het kabinet doorgaan worden de huren voor meer woningen in Nederland vanaf volgend jaar aan banden gelegd. Het puntensysteem dat nu voor sociale huurwoningen geldt, gaat dan ook gelden voor een deel van de woningen in de vrije sector. Die mogen dan een maximale huur hebben van zo’n 1.100 euro per maand.
Op zoek naar een geschikte koopwoning
De zoektocht naar een geschikte koopwoning kan soms zeer frustrerend zijn. Als je al iets vindt dan is de kans aanwezig dat je wordt overboden. Of dat bij een bezichtiging blijkt dat het huis veel achterstallig onderhoud heeft. Het is in ieder geval verstandig om bij een bezichtiging of bij het bieden op een huis een aankoopmakelaar in Amsterdam in de arm te nemen. Die kijkt objectief naar een huis en kan je wijzen op mogelijke gebreken of minder gunstige punten. Daar kun je dan je bod op baseren. Zelf ben je misschien geneigd om te enthousiast een bod uit te brengen waar je dan later misschien spijt van krijgt.
Vergroot je zoekgebied
Natuurlijk is het fijn om op fietsafstand van je werk te wonen, of vlak bij het station of de school van de kinderen. Maar als het niet lukt om daar een huis te vinden dan is het misschien toch het overwegen waard om je zoekgebied te verruimen. Misschien is er voor jou wel een huis te vinden in een stad in de omgeving in plaats van in Amsterdam of een andere grote stad. De huizen daar zijn vaak ook net wat goedkoper of je koopt voor hetzelfde bedrag meer vierkante meters of een huis met een grotere tuin.
Laat anderen weten dat je een woning zoekt
Zorg dat zoveel mogelijk mensen in je omgeving weten dat je een huis zoekt. Soms wordt een huis gedeeld via sociale media. Als iemand in je omgeving zo’n bericht ziet dan kan hij of zij je tippen. Ook kun je bij een aankoopmakelaar je wensen kenbaar maken. Deze kan je dan informeren over een woning die binnenkort in verkoop komt en nog niet op Funda of andere platforms te vinden is. Dat geeft je een voorsprong.

Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.
Aanmelden