Peakshaving: wat is het en hoe kun je er geld mee besparen?
De term valt steeds vaker wanneer het over netkrapte gaat: peakshaving. Maar wat is peakshaving eigenlijk en waarom zijn er zoveel bedrijven mee bezig? En belangrijker nog: kan ik er geld mee besparen of makkelijker een aansluiting op het stroomnet krijgen? Om deze vragen te beantwoorden vertel ik je in deze blog alles wat je moet weten over het peakshaving-principe en verschillende methodes om netcongestie tegen te gaan.
Wat is ‘peakshaving’?
‘Peakshaving’ is een term die wordt gebruikt voor een bepaalde methode om het energieverbruik te optimaliseren. Peakshaving helpt namelijk bedrijven om hun energie-afname te stabiliseren en te verminderen tijdens periodes waarin de vraag naar energie piekt. Het doel van peakshaving is om te voorkomen dat de energievraag te hoog wordt voor het stroomnet, wat kan leiden tot netcongestie en overbelasting van het stroomnet.
Hoe pas je peakshaving toe?
Er zijn verschillende manieren om peakshaving toe te passen. De meest bekende toepassingen zijn het gebruik van batterijopslagsystemen, het verschuiven van energieverbruik naar tijden waarop de energieprijzen lager zijn, en het gebruik van slimme netwerken en energiebeheersystemen.
Batterijsystemen inzetten voor peakshaving
Batterijopslagsystemen zijn één van de meest populaire vormen van peakshaving. Deze gigantische batterijen kunnen energie opslaan tijdens periodes van lage vraag en het terugleveren aan het wanneer de vraag hoog is. Dit helpt bedrijven om hun energierekening te verlagen en te voorkomen dat het energienetwerk overbelast raakt.
Voorbeeld: peakshaving met een batterij op de bouwplaats
Stel bijvoorbeeld dat een bouwbedrijf een tijdelijke batterijcontainer van 500 kWh heeft geïnstalleerd. ‘s Nachts, wanneer de vraag naar energie laag is, kan het systeem energie opslaan van een kleine netaansluiting en rustig opladen tot zijn maximale capaciteit. Tijdens piekuren, wanneer de vraag groter is dan de kleine netaansluiting, kan het systeem deze opgeslagen energie vervolgens gebruiken om de piekvraag te verminderen. Dit kan helpen om de energiekosten te verlagen en te voorkomen dat het energienetwerk overbelast raakt.
Peakshaving met batterijen om stroomuitval te voorkomen
Bovendien kan een batterij ook worden gebruikt om te voorkomen dat de stroomvoorziening uitvalt tijdens periodes van hoge vraag. Bijvoorbeeld als een aggregaat de vraag niet meer aankan of het net tijdelijk overbelast raakt. De batterij kan dan automatisch de stroomvoorziening overnemen om de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten te waarborgen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven die afhankelijk zijn van een constante stroomvoorziening, zoals ziekenhuizen, datacenters en productiefaciliteiten. Zeker nu noodaggregaten steeds minder populair worden vanwege de grote hoeveelheid CO2-uitstoot.
Peakshaving door groene stroom op te slaan in een batterij
Batterijopslagsystemen kunnen ook worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen om hernieuwbare energie op te slaan en te gebruiken op momenten waarop er geen zonne-energie beschikbaar is. Dit kan helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en bedrijven en huishoudens te helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo kun peakshaving toepassen met 100% groene stroom!
Peakshaving op het elektriciteitsnet
Een ander voorbeeld van peakshaving is het verschuiven van energieverbruik naar tijden waarop de energieprijzen lager zijn. Wanneer de vraag laag is daalt de prijs, zodat meer mensen op dat moment bijvoorbeeld hun wasmachine of vaatwasser aanzetten. Door deze manier van peakshaving stabiliseert de vraag op het net gedurende verschillende dagdelen, zodat de pieken minder hoog worden. Bedrijven kunnen daar ook voordeel uit halen doordat ze wanneer de prijs laag is eenvoudig grote hoeveelheden stroom kunnen afnemen. Dat scheelt een hoop op de energierekening!
Smart grids: slimme systemen om peakshaving verder te optimaliseren
Het gebruik van slimme netwerken en energiebeheersystemenkan ook helpen om piekvraag te verminderen. Deze systemen automatiseren het energieverbruik van apparaten, zodat de vraag naar energie meer gelijkmatig wordt verdeeld over de dag.
Peakshaving als hulpmiddel in de strijd tegen netcongestie
Peakshaving kan ook helpen bij het voorkomen van netcongestie en kan bedrijven en huishoudens helpen om een aansluiting op het energienetwerk te behouden. Want wanneer de vraag naar energie te hoog wordt, raakt het netwerk overbelast en wordt het nodig zijn om nieuwe energie-infrastructuur te bouwen. Dit is kostbaar en kan de energietransitie ook vertragen. Bijvoorbeeld doordat het langer duurt voordat de netaansluiting voor nieuwe zonnepanelen gereed is.
Eerst besparen met peakshaving voordat je gaat opschalen
Daarom is het meestal de beste oplossing om eerst te kijken naar wat je kan besparen met peakshaving, voordat je de keuze maakt om de capaciteit te vergroten. Tenslotte levert peakshaving in de meeste situaties direct geld op, terwijl opschalen een grote investering vraagt. Zelfs wanneer je ervoor kiest om zo’n enorme batterij in te zetten. Met een accurate stroomberekening en de juiste capaciteit, lukt het veel bedrijven om op deze manier zowel geld te besparen, als om hun stroomvoorziening stabiel te houden ondanks de congestie op het net. Laat je daarvoor altijd adviseren door een specialist.

Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.
Aanmelden