Lokaal nieuws woensdag 26 april 2023

Hypotheek aanvragen: waar denk je aan?

Bij het kopen van een huis is het cruciaal om te beschikken over alle relevante informatie. Maar wat valt er onder alle relevante informatie? Een onderdeel dat vaak vergeten wordt is de informatie over de woning en het perceel waar het huis op staat. Hiervoor zijn kadastrale gegevens een belangrijke informatiebron. In dit artikel vind je een toelichting over kadastrale gegevens, kadastrale gegevens opvragen, en welke informatie hierbij van belang is voor het aanvragen van een hypotheek.

Wat zijn kadastrale gegevens?

Het Nederlandse kadaster houdt de kadastrale gegevens bij. Hierbij kan je de openbare registers van onroerende zaken opvragen. In deze registers staan alle gegevens over grond en de gebouwen die daarop staan, die van belang zijn bij het vaststellen van eigendom, hypotheekrechten, en andere zakelijke rechten. Wat je hier onder andere terug kan vinden is informatie over de grootte van het perceel, de exacte grenzen van het perceel, wie de eigenaar is, of er hypotheekrechten op rusten, en of er erfdienstbaarheden of andere zakelijke rechten zijn. Je kan een uittreksel van deze gegevens opvragen via de website van het Kadaster.

Essentie kadastrale gegevens voor aanvraag hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek wil je zo goed mogelijk geïnformeerd zijn en op die manier de juiste hypotheekinformatie krijgen. Daar hoort ook de waarde van een woning en de eventuele aanwezigheid van hypotheekrechten bij. Aan de hand van kadastrale gegevens kan je de waarde van het perceel bepalen en kan je achterhalen of er hypotheekrechten op rusten. Op basis van deze informatie kan de hypotheekverstrekker dan een oordeel vellen of je in aanmerking komt voor een hypotheek en wat de waarde van de hypotheek maximaal kan zijn.

Wanneer gegevens opvragen?

Dit kan op ieder moment, maar het is het handigste om dit te doen voordat je een bod doet op een woning of een hypotheek aanvraagt. Dit geeft je een beter inzicht in de huidige situatie, en voorkomt negatieve verrassingen achteraf. Tevens staat er ook informatie met betrekking tot bestemmingsplannen en bouwvergunningen in de kadastrale gegevens. Het is verstandig om je hierin ook wat meer te verdiepen, zeker als je nog graag je potentiële nieuwe woning wil verbouwen of uitbreiden. Wanneer je de kadastrale gegevens hebt opgevraagd en bekeken is het slim om die bij een hypotheekadviseur voor te leggen. Deze helpt je dan bij het aanvragen van de hypotheek, en adviseert je over welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Daarnaast kan een hypotheekadviseur je ook helpen met het interpreteren van de kadastrale gegevens.

Kortom, kadastrale gegevens zijn essentieel bij het kopen van een woning en het aanvragen van een hypotheek. Het opvragen van deze gegevens is eenvoudig en kan je online doen. Het is aan te raden om deze gegevens op te vragen en te raadplegen voordat je een bod doet op een woning, of zelfs voordat je een hypotheek aanvraagt. Op deze manier voorkom je verrassingen achteraf en kan je het beste een weloverwogen beslissing nemen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden