Cv-ketel storingen
Een cv-ketel gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. Je zal merken dat na die 15 jaar de meeste ketels regelmatig storingen krijgen of kapot gaan. Deze worden met name veroorzaakt doordat bepaalde onderdelen stuk gaan of vervuild raken.. Gelukkig zijn er een aantal dingen die zelf te doen zijn in het geval van storingen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om cv-storingen te voorkomen door regelmatig onderhoud.
Storingen door de jaren heen
1-2 jaar: storingvrije jaren
In de beginjaren van een cv-ketel hoort de ketel zeer goed te functioneren. Mensen hebben over het algemeen dan weinig te maken met storingen en dat is uiteraard niet meer dan logisch. Toch kan het zo zijn dat er af en toe een kleine storing optreedt door externe factoren zoals extreme buitentemperaturen in de winter.
3-4 jaar: kapotte warmtewisselaar
Na 3-4 jaar, kan de warmtewisselaar van de cv-ketel vervuild raken. Dit kan komen door hoge temperaturen, katalysators, ende langdurige werking van de ketel., Een cv-ketel staat namelijk nooit uit. Een mogelijk gevolg van de vervuiling kan zijn dat de cv-ketel niet meer optimaal functioneert of zelfs dichtslibt. Daarnaast kan ook de branderpakking uitharden en vervolgens uitbranden. Isolatieplaten kunnen dan ook beschadigd raken waardoor brandgevaar ontstaat.
5-6 jaar: defecte automatische ontluchter
In deze periode kan de automatische ontluchter kapotgaan, wat vaak samengaat met een lekkage. Dit zorgt vervolgens voor het verroesten van ketelonderdelen. In dit geval is een grondige reiniging noodzakelijk. Daarnaast is het vervangen van ketelonderdelen zelfs noodzakelijk wanneer er veel schade is aangericht.
7-8 jaar: vervuiling + lekkage
Na 7 tot 8 jaar kan de ventilator en de luchtdrukschakelaar van de cv-ketel vervuild raken. Een kapotte ventilator is vaak kenmerkend door harde geluiden die uit de cv-ketel komen. Daarnaast kan het expansievat kapotgaan waardoor de kans op waterlekkage wordt vergroot.
9-15 jaar: storingen in elektronische gedeelte
Tegen de tijd dat de cv-ketel al 9 tot 15 jaar in gebruik is, kunnen er storingen ontstaan in het elektronische gedeelte van de cv-ketel. Een voorbeeld hiervan is de brander automaat. Hierdoor kunnen verkeerde meetwaardes worden gegeven waardoor de ventilator niet meer aangestuurd wordt. Daarnaast kan er een lekkage ontstaan bij de rookgasafvoer, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Na 15 jaar wordt het tijd voor een nieuwe cv-ketel.
Onderhoudsopties
De hierboven genoemde storingen zijn storingen die kunnen optreden tijdens het jarenlange gebruik van cv-ketels, maar dit hoeft uiteraard niet altijd te gebeuren. In uitzonderlijke gevallen gaan ketels 12 jaar mee zonder enige storing.
Om storingen te voorkomen is regelmatig onderhoud een aanrader. Feenstra biedt bijvoorbeeld verschillende onderhoudsabonnementen aan voor cv-ketel onderhoud, maar stimuleert cv-ketel eigenaren ook om zelf met hun ketel aan de slag te gaan bij lichte onderhoudsklussen. Lichte klussen zijn bijvoorbeeld het bijvullen van een cv-ketel of het ontluchten van de radiatoren.
Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.
Aanmelden