Lokaal nieuws maandag 31 oktober 2022

Een waterleiding naar je vijver aanleggen

Al een tijdje droom je van die prachtige vijver voor je Koi karpers en eindelijk is de tijd gekomen dat je kan beginnen met het aanleggen. Straks je eigen Koivijver voor de mooiste Koikarpers! Deze koning van de visvijver wordt niet voor niets zo genoemd, kijk maar naar al die wonderlijke kleuren in die fantastische patronen op hun huid. Leg snel die vijver aan en gebruik vooral PVC drukbuizen met PVC druk hulpstukken als verbinding.

Koivijver

Bij de aanleg van je Koivijver is het verstandig om rekening te houden met deze gevoelige vissen. Ze zwemmen nu eenmaal graag in een superieure (bijna koninklijke misschien) waterkwaliteit die perfect en continu gefilterd moet worden. Maar allereerst moet het water natuurlijk van je huis naar de vijver worden getransporteerd. Dat kan je het beste doen met PVC drukbuizen en dan kan je het beste tegelijk ook PVC drukbuis hulpstukken van dezelfde klasse gebruiken. Er zijn namelijk verschillende klassen in PVC drukbuizen en druk hulpstukken verkrijgbaar. Die klasse aanduiding houdt verband met de druk die in bar wordt weergegeven. Nu is de waterdruk in je waterinstallatie thuis meestal ongeveer 2,5 tot 3 bar, dus hoef je geen leidingen aan te leggen die maximaal 20 bar aan kunnen. 8 Bar is in jouw geval voldoende. Daar hoort Klasse PN8 bij, geschikt voor een maximale druk van 8 bar.

Water verversen

Je hebt in vakbladen over visvijvers gelezen dat het aan te raden is het water regelmatig te verversen.
Het water in je vijver verdampt wil eigenlijk zeggen dat het zuivere water verdampt en het vuil achterblijft. Als je niet zou verversen, kan dit vuil tot een te hoge concentratie van mineralen leiden. Je vijverplanten zijn dan ook niet meer in staat om dit tij te keren. Elke dag gooi je voer in de vijver. Als het goed is, wordt dit verteerd door je Koi karpers maar dan ook weer snel uitgescheiden, meestal als ammoniak.  Ammoniak wordt nitriet; en nitriet wordt omgezet in nitraat. Teveel nitraat zorgt voor ziekte en sterfte bij je vissen. Heel vervelend allemaal, verversen dus! Handig als je dan een goed functionerende waterleiding hebt aangelegd naar je Koivijver.

De diepte

Als je het hele jaar door Koi karpers in je vijver wil laten zwemmen moet je jouw vijver minimaal 150 cm diep graven. Koikarpers zou sterke en grote vissen en die wil je wel de ruimte geven. De perfecte watertemperatuur voor een Koivijver ligt tussen 15 en 25 C. De Koikarper houdt van planten en begroeiing in en rond het water. Waterlelies en andere vijverbeplanting zorgen voor zuurstof en bescherming.

Conclusie

Maak een goed ontwerp van je visvijver. Hoe groot wordt deze en waar in de tuin komt hij? Op die manier kan je berekenen hoeveel meters PVC drukbuizen en hoeveel en wat voor PVC druk hulpstukken als verbindingen je nodig hebt. Veel plezier met uitdenken, realiseren en vooral genieten!
 
 

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden