5 Niet voor de hand liggende zaken die invloed hebben op de waarde van een bouwinvestering
De uiteindelijke waarde van een investering wordt tevens beïnvloed door minder voor de hand liggende factoren: certificering, lage warmteverliezen, ecologische bouwmaterialen, gebruiksvriendelijkheid van het gebouw en toegang tot sociale en culturele infrastructuren. Dit zijn argumenten die vandaag de dag van cruciaal belang zijn voor investeerders.
1. Ecologische bouwcertificering
Sinds de jaren 90 is er een trend gaande om de wereldwijde bouwsector te laten certificeren betreffende impact op het milieu. In Europa is het BREEAM-systeem aangenomen, terwijl in de VS de beginselen van beoordeling van gebouwen in termen van milieu vooral worden ontwikkeld op basis van LEED-certificering. Vermeldenswaardig is ook de DGNB- of EU Green Building-certificering. Certificaten van dit type verhogen de rangorde van een investering en bevestigen de functionaliteit van een gebouw naar een zeer hoog niveau.
Een positieve certificering vertaalt zich uit in hogere huurinkomsten, evenals in het feit dat de financiering door banken en beleggingsfondsen eenvoudiger wordt vanwege het lage energieverbruik en het gebruik van hoogwaardige bouwmaterialen. Dergelijke objecten zijn duurzaam en bieden gebruikers veel comfort, en als bijkomend voordeel is dat de interesse van investeerders groter is. Het bewustzijn van klimaatverandering en de noodzaak om gebouwen aan te passen met duurzame, milieuvriendelijke materialen wordt steeds groter, ook bij investeerders.
2. Lage warmteverliezen
Moderne, visueel aantrekkelijke gebouwen worden in de regel gekenmerkt door veel beglazing. Ze moeten tegelijkertijd energiezuinig zijn en een hoge thermische isolatie bieden, d.w.z. het vermogen van scheidingsvlakken (wanden, ramen, deuren, plafonds en daken) om warmte in het gebouw vast te houden. Hoe groter deze is, hoe meer warmte wordt vastgehouden in het gebouw, wat voldoende comfort en een lager energieverbruik betreffende het verwarmen van het gebouw oplevert.
Bij ramen en deuren is het noodzakelijk om energiezuinige raam-deursystemen in te zetten, die naast een uitstekende thermische isolatie ook zeer hoge akoestische isolatie, afdichting en hoge structurele duurzaamheid bieden.
3. Ecologie en toepassing van moderne bouwmaterialen
Het traditionele bouwmodel heeft rekening gehouden met drie basiselementen: bruikbaarheid, duurzaamheid en comfort. De moderne bouw houdt ook rekening met het ecologische aspect, wat ook voor investeerders steeds belangrijker wordt. Dit vloeit voort uit het steeds verder groeiende milieubewustzijn, en ook uit de klimaatpolitiek van de Europese landen – ecologische investeringen genieten steeds meer interesse van klanten en mogen rekenen op voordelige financiering van banken, en ook in de ogen van investeerders zijn ze veelbelovender (de huidige regelgeving is niet bevorderlijk voor niet-ecologische gebouwen).
De markt waardeert oplossingen die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, evenals ecologische technologieën waarmee rekening rekening wordt gehouden in de ontwerpfase. Deze zijn bedoeld om het energieverbruik en de koolstofvoetafdruk te verlagen. Het gebruik van ecologische bouwmaterialen is hierbij doorslaggevend:
Aluminium – kan vele malen worden verwerkt zonder verlies van eigenschappen en structurele veranderingen. Aluminium is ook een grondstof die geschikte parameters biedt op het vlak van thermische isolatie, stijfheid en weerstand tegen ongunstige weersomstandigheden.
Glas – kan vrijwel onbeperkt worden verwerkt dankzij smelten en raffineren. Bovendien is het een grondstof waarbij de vervaardiging geen grote hoeveelheden energie vergt. Glas is bovendien onbrandbaar en bestand tegen corrosie, waardoor de gebruiksmogelijkheden vergroten.
Hout – na gepaste behandeling en impregnering is het een grondstof die niet alleen zeer duurzaam is, maar ook brandbestendig.
4. Gebruiksvriendelijke gebouwen
Een ecologisch gebouw moet niet alleen in harmonie zijn met de natuur, maar ook met de mens. In moderne architectuurprojecten hebben gebruikers een veel groter contact met de omliggende omgeving en gebruiken ze meer natuurlijk licht. Dit komt door de toepassing van:
veel beglazing − zowel in de vorm van ramen als glazen gevels. De frames zijn gemaakt van aluminium, en deze energiebesparende ramen en de gevels bieden een zeer goede wind /waterdichtheid en thermische isolatie;
groene gevels, levende muren en groene daken – de vegetatie waaruit ze bestaan ontdoet de lucht van zwevend stof, produceert zuurstof, vermindert het gehalte aan koolstofdioxide in de lucht en houdt ook vocht vast. Een groene laag absorbeert bovendien zonnestraling die op de gevel valt en genereert schaduw, waardoor de behoefte aan koeling van het gebouw vermindert. De vegetatie dempt ook het geluid van buiten en verhoogt zo het akoestische comfort van de gebruikers van het gebouw. Groen werkt kalmerend, spaart het gezichtsvermogen en heeft een positief effect op de stemming.
5. Toegang tot sociale en culturele infrastructuur
Sinds het begin van het modernistische tijdperk is een beslissende factor voor de keuze van vastgoed altijd de locatie en de beschikbaarheid van oplossingen en voorzieningen geweest. Tegenwoordig combineren moderne, zelfvoorzienende en multifunctionele gebouwen residentiële, commerciële en culturele functies en benaderen modernistische idealen.
Gebouwen hoeven zich tegenwoordig niet meer in het stadscentrum te bevinden om aan alle behoeften van de bewoners te voldoen. Hierdoor zijn mensen niet langer afhankelijk van auto's als belangrijkste vorm van transport, waardoor er minder files zijn, de levensvreugde toeneemt en de concentratie van uitlaatemissies vermindert. De omgeving trekt dus meer mensen op verschillende tijdstippen van de dag aan, wat de veiligheid ten goede komt en zich vertaalt in een betere werking van de lokale bedrijven.
Voor wat betreft toegang tot sociaal-culturele infrastructuur is het van belang om het project harmonieus te verbinden met de omgeving – hierbij spelen pleinen, infrastructuur voor kinderen, openlucht fitness en andere algemene ruimten die de integratie van de lokale gemeenschap bevorderd een belangrijke rol.
Hourglass in Amsterdam
Hourglass in Amsterdam is een gebouw dat het centrale gebied van de Zuidas markeert – het snelst groeiende financiële district van de stad. Het gebouw is ontworpen in de geest van duurzame ontwikkeling, wat wordt bevestigd door het BREEAM EXCELLENT-certificaat dat het verkreeg. De naam verwijst naar de vorm van een 80 meter hoge zandloper. De sleutel tot succes van het project van de geometrische gevel was de combinatie van natuursteen met aluminium.
Aluprof als een van de leidende, globale leveranciers van aluminium systemen had zijn aandeel in het project. De fabrikant ontwikkelde een speciale hoekoplossing op basis van het MB-SR60N-systeem, waarmee verschillende wandhellingen kunnen worden verwerkt. De overige structuurelementen van de gebouwgevel op de benedenverdiepingen zijn vooral gebaseerd op het MB-SR50N-systeem, de meest populaire stijl-balk-oplossing die het bedrijf aanbiedt.
De vorm van de stijlen en balken maakt het mogelijk om esthetische glazen wanden te bouwen met zichtbare smalle scheidingslijnen, die duurzaamheid en sterkte van de constructie bieden. De stenen gevel is voorzien van vaste en kantelbare ramen op basis van de systemen MB-86SI en MB-86US SI. Deze producten worden gekenmerkt door een uitstekende thermische isolatie en een hoge profielsterkte, waardoor constructies van groot formaat kunnen worden gemaakt. In het MB-86US SI-systeem zit het vleugelprofiel verborgen achter het kozijnprofiel, en ligt het glasoppervlak in de te openen en vaste panelen in één vlak gemonteerd. Hierdoor zien de te openen en vaste ramen er van buiten identiek uit.
Let’s build a better future
Bovenstaande factoren dragen bij aan betere marketingmogelijkheden, en als positief gevolg aan een grotere belangstelling voor gebouwen in aanbouw. Het milieubewustzijn neemt elk jaar toe en tegenwoordig heeft de architectuur een grotere impact op de natuurlijke omgeving dan ooit tevoren. Duurzaam bouwen is een langetermijnrichting die de hele sector aangaat.
Artikel gesponsord door Aluprof
ALUPROF NETHERLANDS B.V.
KVK-nummer 67919340
Ommelseweg 44D
5721WV Asten
+31 49 37 69 004
aluprof.com/nl

Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.
Aanmelden