content marketing CliQi
Lokaal nieuws dinsdag 06 september 2022

4 tips om je huis energie-efficiënter te maken

Veel gebouwen die vóór 1973 werden gebouwd, waren niet energie-efficiënt en waren afhankelijk van niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Een energie contract afsluiten kost de eigenaar van zo’n huis vaak veel geld. Als het op energieverbruik aankomt, is het doel voor elke gebouweigenaar of zelfs huiseigenaar om geld te besparen en toch energie te besparen. Hiervoor is energie vergelijken op Overstappen.nl een goed idee, terwijl je je huis ook energie-efficiënter kunt maken met de volgende tips. 

 

Gebruik een efficiëntere koel-/verwarmingsapparatuur

Als de verwarmings- en koelapparatuur in een gebouw of huis meer dan 10 jaar oud is, vaak moet worden gerepareerd en de energierekeningen blijven stijgen, kan het tijd zijn om te upgraden naar iets efficiënters. De juiste dimensionering en installatie zijn de sleutelelementen om de HVAC-efficiëntie te bepalen. Als bijvoorbeeld de geïnstalleerde airconditioner te groot is voor het gebouw, zal hij de vochtigheid niet voldoende afvoeren. En een te kleine unit zal niet in staat zijn om een comfortabele temperatuur te handhaven op de warmste dagen. Zelfs als je verwarmings- of koelapparatuur slechts 10 jaar oud is, kun je nog steeds 20 tot 40 procent op je energiekosten besparen door deze te vervangen door een nieuwer, efficiënter model.

 

Verbeter de isolatie van het huis

Er bestaat een verband tussen de energie-efficiëntie van een gebouw en de isolatie ervan. Volgens experts kan het grondig isoleren van vloeren, muren en plafonds helpen om tot 10 procent te besparen op de totale jaarlijkse energiekosten van een gebouw. Met een betere isolatie hoeft een gebouw de verwarmings- en koelsystemen minder vaak te laten draaien, wat energie bespaart. Als een gebouw niet goed is afgedicht, zullen luchtlekken het binnenklimaat beïnvloeden, waardoor de HVAC-systemen vaker moeten draaien, wat energie- en geldverspilling is.

 

Focus op hernieuwbare energiebronnen

Voordat de technologie werd ontwikkeld waarmee energie uit de natuur kan worden gewonnen, werden fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardgas en olie, als brandstof gebruikt. Fossiele brandstoffen worden nog steeds in aanzienlijke mate gebruikt. Ongeveer 74% van de energiebehoefte van de wereld komt van fossiele brandstoffen. Helaas put de verbranding van fossiele brandstoffen de natuurlijke hulpbronnen uit en kan zij het milieu schaden.  Om dit probleem te vermijden worden hernieuwbare energiebronnen gebruikt, omdat zij relatief weinig afval produceren en nog jarenlang vrij beschikbaar zijn. Vooruitgang in de technologie omvat het gebruik van zonnecellen, een vorm van hernieuwbare energie die gewoonlijk op zonnepanelen wordt gebruikt. 

 

Gebruik energie-efficiënte verlichting

Een andere manier om energie te besparen in gebouwen is het gebruik van energie-efficiënte verlichting, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het gebouw. Gloeilampen kunnen worden vervangen door fluorescentielampen, die volgens de Environmental Encyclopedia ten minste 75 procent minder energie verbruiken dan gloeilampen, en vaak 20 keer langer meegaan. Zoiets eenvoudigs als een paar gloeilampen vervangen kan al een verschil maken. En omdat fluorescentielampen langer meegaan dan gloeilampen, hoeven ze niet zo vaak te worden vervangen. Een nog betere optie zijn LED lampen en armaturen, die energiezuiniger zijn en tot vijf keer langer meegaan dan fluorescentielampen. LED's werken ook veel koeler, wat voor sommige commerciële gebouwen de koellast van het gebouw kan verminderen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden