content marketing CliQi
Lokaal nieuws vrijdag 19 augustus 2022

Wat is een opleveringskeuring?

Eindelijk is het zo ver: je nieuwe huis wordt eindelijk opgeleverd. De tijd van wachten is voorbij, maar er is nog een belangrijk ding wat je zeker niet moet vergeten. Dat is het controleren van de werkzaamheden. Hiervoor een bouwkundige keuring aanvragen kan je veel zekerheid bieden.

Een opleveringskeuring uitgelegd

Zodra je huis wordt opgeleverd, is het gebruikelijk om samen met de aannemer een tour door het huis te doen. Hierbij kan een proces-verbaal worden opgemaakt, waarin alle gebreken van het huis gemeld kunnen worden. Als hierbij per ongeluk een gebrek over het hoofd wordt gezien, kun je hier later helaas niet meer op terugkomen.

Wil je dus sterker in je schoenen staan met dit proces-verbaal, kan een opleveringskeuring je helpen. Tijdens de tour door het huis worden jij en de aannemer vergezeld door een bouwkundig expert, die tegelijkertijd zijn eigen rapport over het huis opstelt. Met dit tweede rapport is de kans dat gebreken over het hoofd gezien worden een stuk kleiner en kun je je aannemer makkelijker aansprakelijk stellen voor eventuele gebreken. 

Hoe werkt een opleveringskeuring?

Vaak kun je online eenvoudig een afspraak maken voor een opleveringskeuring. Op de door jou gekozen dag komen de aannemer en de onafhankelijke bouwkundige dag, samen met jou, kijken bij je huis. Met zijn drieën lopen jullie door het huis en noteren jullie eventuele gebreken. Het is slim om hier veel vragen te stellen: zo krijg je direct uitleg over hoe alles werkt en geef je misschien direct een zetje in de juiste richting om een eventueel gebrek te vinden.

Als jullie elke ruimte in het huis gecontroleerd hebben en zowel het proces-verbaal van de aannemer als het rapport van de bouwkundige ingevuld zijn, is het tijd om deze documenten officieel te maken. hiervoor zetten jullie je handtekening onder het document. Na het tekenen krijg je vaak al binnen een dag het rapport dat bij de opleveringskeuring hoort. Het is belangrijk dit rapport goed te bewaren, zodat je de gebreken op een later moment altijd aan kunt tonen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden