Lokaal nieuws woensdag 20 april 2022

Droomhuis in Amsterdam vinden: een stappenplan

Wil jij in Amsterdam wonen en het huis van je dromen vinden? Maak dan een plan en ga stapsgewijs te werk. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet. Of je nu je op zoek bent naar je eerste huis of toe bent aan een volgende woning maakt niet uit.

1. Zet je wensen op een rij

Om te beginnen is het verstandig om na te denken over je woonwensen en dit op te schrijven. Houd hierbij rekening met de samenstelling van je gezin. Dit helpt je al om te bepalen hoeveel slaapkamers je nieuwe woning moet hebben. Vervolgens kun je denken aan een bepaalde stijl en de aanwezigheid van voorzieningen. Verder is het aan jou of je een huis met een tuin zoekt of dat je graag in een appartement wilt wonen. Wellicht heb je al een voorkeur voor een bepaalde buurt of kom je daar achter door verschillende Amsterdamse wijken te bezoeken. Het maken van een collage met foto’s van woningen die je mooi vindt helpt je ook om een duidelijker beeld te krijgen van je wensen. Bekijk verder in hoeverre je eventueel wilt afwijken van je woonwensen en wees dus realistisch.

2. Krijg inzicht in je financiële mogelijkheden

Naast je woonwensen is je financiële situatie van belang. Ga langs bij een hypotheekadviseur om je financiële mogelijkheden door te nemen. Op deze manier kom je er achter hoeveel geld je kunt besteden aan jouw droomhuis. Wie weet is het in jouw geval verstandig om nog een tijdje te sparen zodat je een lagere hypotheek hoeft af te sluiten. Verder kan de hypotheekadviseur je informeren over de verschillende financieringsmogelijkheden, want er zijn verschillende hypotheekvormen.

3. Zoek online

Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte woning. Online zoeken is erg gemakkelijk en het geeft je een idee van het actuele aanbod. Het is ook ideaal om verschillende opties te vergelijken en een indruk te krijgen van de vraagprijzen. Kijk ook op de websites van makelaars. Een makelaar in Amsterdam zet veelal eerst het nieuwe aanbod op de eigen internetsite voordat dit bijvoorbeeld op Funda te vinden is.

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Je zult heel snel merken dat jij zeker niet de enige bent die een droomhuis in Amsterdam zoekt. Wist je dat een aankoopmakelaar je kan helpen om sneller een geschikte woning te vinden? Een aankoopmakelaar Amsterdam kent de markt en weet precies wat er (binnenkort) te koop is. Deze deskundige heeft bovendien een kritische blik en kan je een eerlijk advies geven. Daarnaast biedt hij hulp bij het onderhandelen en het doen van een bod.

5. Doe een aantrekkelijk bod

Heb je een mooie woning op het oog? Dan is het tijd om een aantrekkelijk bod te doen. Probeer er achter te komen wat de verkoper belangrijk vindt. Gaat het vooral om de hoogste bieding of spelen ook andere factoren een rol? Door hier op in te spelen vergroot je de kans dat je het kunt kopen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden