Mobiele airco 12000 btu
Lokaal nieuws donderdag 17 maart 2022

Deze voordelen biedt een warmtepomp

Amsterdam staat al eeuwenlang bekend als innovatieve en vooruitstrevende stad. Als stad gebouwd op palen zijn ze hier dan ook als geen ander bekend met watermanagement. En juist dat watermanagement zal in de toekomst hard nodig zijn. Gelegen in het lagere gedeelte van ons land, staat Amsterdam op de nominatielijst om te overstromen bij een stijgende zeespiegel. En dat is ook wat er zal gebeuren, als we niets doen om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe jij een steentje bij kunt dragen aan het stoppen van klimaatverandering? Dat doe je door zo snel mogelijk over te stappen op een duurzame manier van verwarming van je woning.

Een warmtepomp: de voordelen

Dat klimaatverandering een gevaar gaat vormen voor de mensheid, is al langer bekend. Het is alleen de afgelopen decennia wel vooral gebleven bij erover praten. Hoewel de noodzaak om actie te ondernemen nu langzaamaan door begint te dringen, wijzen sommige mensen (en overheden) toch vooral nog vaak naar anderen. Om dat te doorbreken kun je juist zelf de eerste stappen gaan zetten en het goede voorbeeld geven. Door de aanschaf van een warmtepomp ga je flink minder gas verbruiken, waarmee je zorgt voor een lagere CO₂-uitstoot. Er zijn echter nog meer voordelen van een warmtepomp. Het zal je immers niet ontgaan zijn dat de gasprijzen de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen. Verbruik je minder gas om je woning te verwarmen, dan zal dat ook zichtbaar zijn op je energierekening.

Duurzaam verwarmen: warmtenet of warmtepomp

De gemeente Amsterdam heeft in ieder geval goede ambities als het gaat om de energietransitie. Sinds 1 juli 2018 worden er al geen nieuwbouwhuizen meer gebouwd met een gasaansluiting. In 2040 willen ze daarnaast alleen nog maar hernieuwbare energie gebruiken, en helemaal aardgasvrij zijn. Heb je een nieuwbouwwoning in Amsterdam op het oog? Check dan op welke manier de woning bij oplevering verwarmd zal worden, en welke toekomstplannen er zijn in de wijk. Hoewel de uitbreiding van het warmtenet in diverse stadsdelen momenteel onderzocht wordt, zal een bepaald gedeelte van de woningen toch aangewezen zijn op een warmtepomp.

Niet afwachten, maar aan de slag!

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk stappen gezet gaan worden. Daarvoor hoef je niet te gaan wachten op 2040. Nieuwbouwwoningen die optimaal geïsoleerd zijn, hebben waarschijnlijk voldoende aan enkel een warmtepomp om de woning een comfortabel binnenklimaat te geven. Oudere woningen die nog niet geheel geïsoleerd zijn, hebben nu ook al veel aan een hybride warmtepomp. Hierbij verwarm je je woning grotendeels met de warmte die uit de omgeving gehaald wordt, maar kan een cv-ketel door middel van gasverbranding bijspringen als dat nodig is.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden