Lokaal nieuws donderdag 16 december 2021

Hoe ziet wonend Nederland er in de toekomst uit?

Ons kleine kikkerlandje Nederland staat voor een grote uitdaging. De woningbouwopgave voor nu en de toekomstige generatie. Deze zal worden opgelost door deels binnenstedelijk te bouwen en deels aan de rand van de stad of in het dorp in het groen te gaan uitbreiden. Op wat voor manier combineren we ieders wensen en eisen in het kader van wonen, ieders werk, rekening houdend met het klimaat, een logische infrastructuur en natuur niet te vergeten de natuur.

Wat vraagt wonend Nederland in de toekomst?

Richting de toekomst, het jaar 2030 zal Nederland het huizen landschap vergroot moeten hebben met circa een miljoen huizen, aldus bronnen afkomstig van het CBS. De vraag hierbij is, gaan we dit redden en zo niet, wat voor gevolgen zal dit gaan hebben voor de toekomst. Hedendaags wordt er namelijk niet meer van over woningcrisis gesproken maar over een woningnood! Dit komt door de toename van het aantal huishoudens, de demografische en natuurlijk economische ontwikkelingen in ons land en de toename in de sloop van het aantal verouderde woningen. Waarbij deze vraag voor nieuwe woningen voornamelijk speelt in de stedelijke gebieden zoals Amsterdam.

Uitbreiding kost ruimte

Het uitbreiden van het aantal woningen in Nederland zal niet alleen in de stad moeten gebeuren. Er zal aan de rand van de stad of het dorp of in een buitengebied gebouwd moeten worden. Nederland verliest groene ruimte om aan de woningwensen van de toekomst te kunnen voldoen.

Behoudt de sfeer

In de stad zullen nieuwe wijken gecreëerd worden door gebruik te maken van reeds bestaande historische panden, oude winkels of bedrijven en deze een nieuwe bestemming te geven. Wat tijdens de pandemie en de opkomst van online webshops die online bekend zijn en goed floreren dankzij linkbuilding pakketten ook blijkt. Is dat vele winkels het onderspit delven, wat woningruimte creëert voor de burger.

Kijk naar de toekomst

Er zal voor iedere nieuw woongebied in of langs de stad een goed ontwerp op tafel gelegd moeten worden met als doel een stadsuitbreiding te initialiseren die ook echt bij de bestaande gebouwde stad past. De continu veranderende economische en demografische ontwikkelingen binnen Nederland dient hierbij niet vergeten te worden. Het thuiswerken wordt almaar populairder wat weer impact heeft op de inrichting van een nieuwe wijk. Hierbij dient men rekening te houden met sociale en maatschappelijke voorzieningen zoals een koffiebar, sportmogelijkheden, bedrijfsruimte, vergaderplekken maar ook ruimte voor ontspanning zoals een park. Een ander probleem is de infrastructuur. Het bouwen van een nieuwe wijk die alleen per auto bereikbaar is, zal geen interesse opwekken bij de kopers.

Bouw met kennis

Het bouwen van woningen annu nu gaat anders dan voorheen. Eisen die aan woningen geteld worden, de inrichting, apparatuur, leefruimte, indelen van de woonwijk en groene gebieden etc. Waar voorheen nog een gasaansluiting op de woning geïnstalleerd werd, is het hedendaags niet meer dan normaal om gasloos de woningen op te leveren. De warmtepomp, het inductiefornuis, zonnepanelen, volledige isolatie, een airco zoals een goedkope mobiele airco of vaste unit, groene daken, gedeelde tuingrond met de buurt, een luchtventilatiesysteem en ga maar door. Richting de toekomst zal er nog meer nagedacht moeten worden over het ontwikkelen van slimme, energiezuinige, groenere en gezondere leefomstandigheden voor Nederland als mens en als natuur.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden