Lokaal nieuws donderdag 18 maart 2021

Hoe bepaal je de waarde van een nieuwbouwhuis?

1. Gebruik online waardering tools voor Taxatie Amsterdam

Zoeken naar 'hoeveel is mijn huis waard?' online onthult tientallen schatters van de woningwaarde. Volgens de enquête gebruikte 22% van de huiseigenaren in de Nederland die de waarde van hun huis bepaalden, een online schatter. De technische term voor deze tools is een geautomatiseerd waarderingsmodel, en ze worden doorgaans aangeboden door kredietverstrekkers of onroerend goed sites. Met behulp van openbare registers, zoals eigendomsoverdrachten, eigendomsakten en belastingaanslagen, samen met een aantal wiskundige modellen, proberen deze tools de waarde van uw huis te voorspellen op basis van recente verkoop- en vermelding prijzen in het gebied. Een betrouwbaarheidsscore van 90% betekent dat de schatting bijvoorbeeld binnen 10% van de marktwaarde ligt, hoewel elke tool zijn eigen manier heeft om de betrouwbaarheid te berekenen. Maar u moet altijd met een lokale vastgoedexpert praten om meer inzicht te krijgen in elke online taxatie.

2. Krijg een vergelijkende marktanalyse

Als u klaar bent om dieper in de waarde van uw huis te duiken, kunt u een lokale makelaar om een vergelijkende marktanalyse vragen. Hoewel niet zo gedetailleerd als een professionele beoordeling, geeft deze een beoordeling van het huis en de markt. Lokale makelaars kunnen dit voor weinig of geen kosten verstrekken, maar let op: ze kunnen dit doen in de hoop te worden ingehuurd als uw verkoopmakelaar.

Evalueer vergelijkbare eigenschappen

Een ding dat taxaties en tools gemeen hebben, is dat ze afhankelijk zijn van de recente verkoopwaarde van vergelijkbare eigendommen, ook wel 'comps' genoemd. Ruim de helft (56%) van de huiseigenaren in de Nederland schatte de waarde van hun huis door naar vergelijkbare eigendommen te kijken. Op het eerste gezicht lijkt deze benadering het eenvoudigst. Compensaties trekken is een manier om de marktwaarde te bepalen zonder een taxateur te betalen, maar gebruik uw gezond verstand. Bedenk welke eigendommen een koper zouden interesseren als de uwe niet beschikbaar zou zijn. Zoek naar vergelijkbare grootte, locatie, staat en upgrades.

Starten

Blader door een site waar vermeldingen worden weergegeven om de recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in uw buurt van Amsterdam te vinden. Als er niet genoeg recente verkopen zijn, kijk dan naar de vermelding prijzen, maar onthoud dat ze misschien niet realistisch zijn. U heeft ten minste drie geldige vergelijkingen nodig om een waarschijnlijke marktwaarde voor je huis te bepalen. Als u eenmaal vergelijkbare eigendommen heeft gekozen, wordt het een beetje lastig. U zult moeten corrigeren voor verschillen tussen uw huis en de composities, zoals het toevoegen van waarde aan de comp-prijs als het meer slaapkamers heeft dan uw huis of het aftrekken van waarde als het interieur bijvoorbeeld verouderd is. Hoeveel u optelt of aftrekt, hangt af van de omstandigheden in uw markt, die sterk kunnen variëren. Kijk na het aanpassen van de waarden naar uw hoogste en laagste composities. Een ruwe schatting van uw woningwaarde ligt ergens in het midden.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden