Lokaal nieuws dinsdag 26 januari 2021

Waarom een houtkachel in jouw huis niet mag ontbreken?

Op deze vraag geven we in onderstaand blog graag antwoord.

Een houtkachel, een echte sfeerbrenger

Een woning zonder houtkachel is als een klok zonder klepel. Er ontbreekt een essentieel iets. Een houtkachel voegt namelijk enorm veel sfeer aan je woning toe. Verlies je in het steeds maar weer wisselende vlammenspel, de heerlijke stralingswarmte of het bijvullen van de houtkachel met hout. Het echte vuur, de vlammen en de geur van brandend hout zorgen voor het ultieme haardgevoel. Hoe gezellig is dat, met z'n allen rondom een gezellig brandende houtkachel zitten, wat drinken en goede gesprekken voeren. Daarnaast is een houtkachel voor sommigen een stukje nostalgie omdat de woonhuizen vroeger enkel en alleen op hout werden gestookt. Tegenwoordig zijn er zulke mooie houtkachels verkrijgbaar, daar moet je wel naar blijven kijken ook wanneer ze niet branden.

Bespaar op je energiekosten

Behalve de gezelligheid is het stoken van een houtkachel ook “gezellig” voor uw portemonnee. Een goed gestookte houtkachel levert heel veel warmte op terwijl de brandstof, het hout relatief goedkoop is. Vanwege het hoge rendement van een houtkachel, soms 75%, gaat er bijna geen warmte door de schoorsteen verloren.

Wanneer je de kachel koppelt met je verwarmingssysteem kun je nog veel meer op de energiekosten besparen. Hiervoor moet wel een hiervoor geschikte houtkachel worden aangeschaft omdat er aanvoer- en retourleidingen op moeten worden aangesloten.

Stook alleen met geschikt hout

Al is je houtkachel nog zo mooi, wanneer die niet op de juiste manier wordt gestookt zal het rendement niet optimaal zijn, belemmeren ruitjes vol roet het zicht op de vlammen en komt er ook nog rooklucht de kamer binnengekringeld.

Je kunt jezelf een hoop ellende besparen door alleen met de juiste houtsoorten te stoken.

Stook alleen schoon hout, dus geen hout dat is geschilderd of is geïmpregneerd. Verder moet het hout droog zijn, dat wil zeggen dat het minstens twee jaar moet hebben gedroogd. Je kunt het hout zelf drogen maar ook kopen.

Geschikt zijn de volgende houtsoorten: 

  • Essenhout -> brandt traag en geeft een mooi vlammenspel
  • Eikenhout -> brandt traag, geeft knetterende vlammen en ontwikkelt weinig rook
  • Berkenhout -> brandt traag, geeft veel warmte af en brandt extra schoon
  • Elzenhout -> brandt sneller maar geeft ook sneller warmte af

Een aanwinst in je interieur

Met het enorme grote aanbod van mooie, moderne, prachtige maar ook verschillende soorten houtkachels is er altijd wel een die in jouw woning kan worden toegepast.

Wat dacht je van een houtkachel als roomdivider? Of een houtkachel die je naar believen naar links of naar rechts kunt draaien? Er zijn zelfs vrijhangende houtkachels die een zeer ruimtelijk effect hebben. Ook nemen vrijhangende houtkachels weinig ruimte in beslag omdat ze niet op de vloer hoeven te worden geplaatst.

Dan is er nog de doorkijkkachel, waarbij je van twee kanten van de vlammen en de warmte kunt genieten.

Natuurlijk kun je ook voor een zeer strakke inbouw houtkachel kiezen of voor een vrijstaand model. Wil je liever een houtkachel met een draaideur of een liftdeur, een met een moderne of landelijke uitstraling?

De huidige houtkachels zijn zo mooi, daar zit vast jouw droomkachel bij.

Voor welke houtkachel je ook kiest, met kachels van Droomkachels zit je altijd goed. Droomkachels heeft bekende merken als Jøtul, Dik Geurts, Dru, Scan en Barbas in het assortiment opgenomen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden