Lokaal nieuws donderdag 21 januari 2021

Zo help je kamerplanten de winter door!

De herfst -en winterperiode zijn killers voor je mooie, groene planten. Vooral de planten die een vochtige lucht, warmte en zon heel fijn vinden, houden niet zo van de winterse kou. Daarnaast stoken we onze verwarming hoog op, wat een dooddoener is voor de luchtvochtigheidsgraad. Bij deze enkele manieren om je planten alsnog een aangenaam binnenklimaat te bieden.

Doe een grondige check

Welke kamerplanten heb jij in huis staan? Het is handig om te weten welke soorten je hebt staan, zodat je op elk moment kunt opzoeken wat voor soort verzorging ze nodig hebben. Een kamerplant verzorgen is helaas niet de makkelijkste taak, maar gelukkig kun je online heel veel informatie vinden. Een snelle Google-search kan je direct hulp opleveren. Zo kunnen bruine randen duiden op te veel zon en gele bladeren op te veel water. Probeer ook niet een quick fix te vinden, want het kost tijd om je planten te herstellen als ze het even wat minder goed doen.

Zet ze in de badkamer

De badkamer is voor sommige planten echt een uitkomst. Doordat deze ruimte vaak warm en vochtig tegelijk is, bloeien je planten helemaal op! Je kunt ze zelfs even bij jou in de douche zetten (als het kleinere planten zijn) om ze even goed water te geven. Zorg wel dat je ze vervolgens weer goed uit laat lekken, anders verzuip je ze! Let wel goed op wat voor soort planten je hier neerzet, want niet elke plant is op deze omgeving gesteld.

Besproei ze

Wanneer je zelf merkt dat de lucht wat droger aanvoelt in huis, wordt het tijd om de luchtvochtigheid een boost te geven. Je kunt dit op de ouderwetse manier doen, waarbij je bakjes met water aan de verwarming hangt. Door de warmte wordt het water vanzelf verdampt in de ruimte. Je kunt ook de plantenspuit erbij pakken en je grote planten voor binnen om de dag even flink besproeien. Zo valt het water op de bladeren en kunnen ze dit makkelijk opnemen.

Het blijft voor je planten elk jaar weer goed volhouden om de lente te halen. Waarschijnlijk geven ze nauwelijks nieuwe bladeren en zullen ze in deze periode niet heel veel groeien. Dat is heel normaal, want ze gaan in een soort winterslaap. Schrijf ze ook niet direct af wanneer het lijkt alsof ze dood zijn, want het kan zomaar zijn dat ze in de lente ineens een opleving krijgen! Wanneer je nog even geduldig bent zal je zien dat je planten over enkele maanden weer als een speer gaan!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden