Lokaal nieuws woensdag 29 april 2020

De schoonheid van nieuwbouw

Nieuwbouw wordt niet door iedereen zonder meer positief ervaren. Mensen gaan het liefst voor pittoresk, oud en 'karakter'. Maar anderen willen gewoon een huis dat voldoet aan praktische eisen zoals duurzaam, ruim, licht, degelijk en makkelijk bereikbaar. En je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Toch schuilt er in kakelverse nieuwbouwwijk zeker schoonheid.

Eisen

Nieuwbouw is allereerst een signaal dat het goed gaat met een stad of land. Op deze plek willen veel mensen wonen en een gezin stichten. Smaken verschillen, maar over één ding is men het eens: er is behoefte aan meer woonruimte. Of dit nu om gezinnen, studenten of zelfs daklozen gaat. Gemeente, projectontwikkelaars, architecten en ondernemers doen veel onderzoek naar de wensen van potentiële bewoners. En die lopen enorm uiteen. In ieder geval is duurzaamheid prominent, maar we willen ook groen om ons heen. Een tuin. Winkels in de buurt. En het moet natuurlijk móói zijn. Ga er maar aan staan.

Mooi wordt het vanzelf

De behoefte aan pittoresk, oud en karaktervol is niet immer zaligmakend in de praktijk. Wie een grachtenpand heeft bemachtigd, zit vaak tot het einde der tijden en tot aan zijn nek in de hypotheekschuld en moet keihard werken om daaraan te voldoen. Afgezien van de kosten die in het onderhoud gaan zitten. Maar dat grachtenpand is ook ooit nieuwbouw geweest. Het heeft in de loop der jaren het label 'pittoresk' gekregen. Wanneer we nu een stad als New York zouden neerzetten in de polder, zou men schande spreken van zo veel hoog- en nieuwbouw. En kijk eens hoe populair New York nu is.

Met andere ogen

Sterker, een nieuwbouwwijk heeft een bepaalde schoonheid. Alles is er fris. De buurt ademt één en al opluchting, toekomst en levenslust. Mensen die er wonen hebben gekozen voor ruime, oersterke huizen die met de nieuwste technieken gerealiseerd zijn, voorzien van de grootste gemakken. De kersverse buurtbewoners hebben groene energie geregeld, een tuin waar hun kinderen spelen, razendsnelle wifi dankzij hun alles in 1 pakket, een gloednieuwe (elektrische) auto voor de deur. Er hangt een sfeer van 'nu is alles nog kaal, maar we gaan er wat moois van maken met z'n allen'. De boompjes, die nu nog als takjes uit de grond steken, worden ooit metershoge, groene bladerenmassa's. Ooit is het hier ook New York. Ze willen er dus voorlopig niet weg, scharrelen rond in de parkjes, doen hun boodschappen bij een grote, nagelnieuwe supermarkt en hebben al vrienden gemaakt in de buurt. Wie met andere ogen kijkt, ziet de schoonheid van dat geluk.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden