Lokaal nieuws maandag 16 december 2019

Daarom is hartje winter hét moment voor een zomers tuin - of terrasplan

De zomers worden warmer, en daarmee de mogelijkheden om de tuin of het dakterras te gebruiken groter. Heerlijk toch! Dit is een prima tijd om nieuwe tuin- of terrasplannen te maken. 

Hoewel het hartje winter is, is het helemaal niet zo gek om vast een plan te maken voor de tuin, voor als het licht terugkeert en we ons weer gaan verheugen op een beetje warmte van de zon. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. 

Weerbureau Weeronline voorspelt immers dat onze zomers warmer worden. Vorig jaar werd de warmste zomer ooit gemeten met gemiddeld 18,9 graden, terwijl dat normaal 17 graden is. 

Tot en met 2022 warmere zomers

Klimaatonderzoeker Sybren Drijfhout voorspelde in 2018 al dat de komende vier zomers, waarvan we er dus nog drie te gaan hebben, warmer worden. Drijfhout legt uit hoe hij daarbij komt. “We kijken met een aantal onderzoekers naar wat het weer vandaag is, en ook wat het gisteren en eergisteren was. Zo kan je reeksen maken die we vergelijken met historische weergegevens.”

Het voert te ver om dat hier allemaal uit de doeken te doen, maar deze uitkomsten worden gebruikt om te bepalen hoe het weer en de temperatuur per jaar veranderen. Het zit er dik in dat de zomers tot en met 2022 warmer zullen zijn dan normaal. Volgens Drijfhout is dat eigenlijk vrij zeker. 

Lekker in eigen tuin of op je terras

Al met al wordt hiermee de tuin, met zowel zon- als schaduwplekken, voor ons Nederlanders steeds belangrijker. We hoeven voor aangename temperaturen niet meer per se naar het zuiden, naar Frankrijk of Spanje. Wie in eigen land blijft, kan zich verheugen op een heerlijke zomer. 

Het bouwen van een schaduwplek in de tuin is in ieder geval geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld van mooi tuinhout met doeken rondom of erboven. Er is op dat gebied veel mogelijk. En het is hartstikke leuk om daar nu vast plannen voor te maken. Ga eens googelen en kijk op Pinterest. Veel groen en veel duurzaam hout is absoluut de trend voor komende zomer. 

Lichtgewicht dakterras past overal 

En heb je geen tuin, maar wel een dakterras? Maak er dan iets fraais van met planten in potten bijvoorbeeld en een heerlijke loungebank of -stoel. Zorg ervoor dat dat alles stevig staat en dat je ook op blote voeten lekker het dakterras op kan. Je moet wel beseffen dat het gewicht op een dakterras beperkt moet blijven. Lichtgewicht composiet vlonderplanken kunnen hier hun dienst bewijzen. 

Deze planken, van composiet kunststof, geven een mooi beeld en zijn onderhoudsvrij. Doordat ze licht zijn en makkelijk te plaatsen, passen ze op ieder Amsterdams dakterras. Pas bij composiet wel op de kwaliteit, er is veel rommel op de markt. Kies voor Europese A-merken zoals Resysta, Felixwood of Megawood. Wil je hier meer over weten bezoek dan de Gadero showroom in Breukelen nabij Amsterdam. Zie je jezelf al zitten in het zonnetje? 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden