Lokaal nieuws maandag 08 juli 2019

Een woning in Amsterdam: een droom komt uit!

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is populairder dan ooit. Wanneer het gaat om de Amsterdamse woningmarkt, is de berichtgeving vaak pessimistisch. Een koopwoning in Amsterdam is nagenoeg onvindbaar of onbetaalbaar. Het kan een jarenlange exercitie zijn om voet aan wal te krijgen in onze prachtige hoofdstad, maar als het eenmaal zo ver is, komt een ware droom uit.

Als de sleuteloverdracht dan daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en je voor het eerst als bewoner van je nieuwe woning je huis kan betreden, is het vaak het einde van een lange fase van zoeken en onderhandelen. Een nieuwe fase breekt aan en dat is het woonklaar maken van je huis. Uit ervaring weten we dat vele woningen - zeker als deze tegen een scherpe prijs zijn gekocht - nog niet geheel aan de wensen voldoen. In sommige gevallen worden woningen opgeleverd zonder keuken, of waar eerst een hele verbouwing moet plaatsvinden, voordat men überhaupt kan denken aan verhuizen. Praktisch denken, met het kostenplaatje in het achterhoofd, is dan van belang. Je wilt immers niet dat deze fase langer duurt dan strikt noodzakelijk is en je woning zo snel mogelijk betrekken.

Daarom geven we je graag enkele tips mee.

Zorg dat je woning goed is gecheckt voordat je begint met verbouwen

Wie slim is, heeft wellicht al een handige bemiddelaar bij een bezichtiging meegenomen. Deze betaalt zich vaak dubbel en dwars terug, omdat deze erop getraind is om de mankementen van een woning feilloos te kunnen aanduiden. Op die wijze kan er veel van de verkoopprijs worden afgehaald. Dat niet alleen: het geeft jou ook een goed beeld welke ‘verborgen gebreken’ je woning op het moment van aankoop heeft, zodat je ook weet wat je moet doen om de randvoorwaarden voor een adequate verbouwing van je huifnis mogelijk te maken. Deze tip is ook van belang, omdat vaak gezien wordt dat mensen al begonnen zijn met de installatie van bijvoorbeeld een keuken of douche, terwijl een achterliggend probleem niet verholpen is. Dat is vaak een ‘bittere pil’, omdat het kan betekenen dat je een blijvende tekortkoming van bijvoorbeeld je keuken of badkamer moet accepteren of de installatie helemaal teniet moet doen. Wij adviseren dan ook om altijd een deskundige klusjesman uit Amsterdam de woning te laten nalopen. Het liefst voorafgaand aan de verkoop; zeker voordat je ook maar iets met de woning gaat doen.

Doe wat je zelf kunt; doe niet wat je niet zelf kunt

Is je hele woning doorgelicht en zijn alle verborgen gebreken verholpen? Dan kun je beginnen met het echte werk, zoals de installatie van je gedroomde keuken of je gedroomde badkamer. Verder zul je uiteraard ook druk bezig zijn met het regelen van de verhuizing en wil je dit graag op een zo efficiënt mogelijke manier doen: niet alleen qua tijd, maar ook zeker qua kosten. Verhuizen naar Amsterdam is nu eenmaal niet goedkoop. Hierdoor kun je in de sterke verleiding komen om zoveel mogelijk dingen zoveel mogelijk zelf op te knappen. Zelf ben je immers geheel gratis. Onze tip is: blijf wel realistisch. Indien je overmoedig wordt en probeert complexe zaken voor elkaar te krijgen die een klusjesman Amsterdam in een handomdraai lukt en jou niet, is het tijd voor een kosten- en batenanalyse. Als je een fout maakt die niet meer te herstellen is, vallen de kosten hoger uit, moet je de rest van de tijd dat je in de woning woont ermee leven en met een beetje pech daalt de waarde van je huis. Schat dus goed bij jezelf in wat je zelf goed kunt doen en wat je beter aan een ander kunt overlaten.

Wat te doen bij onverwachtse schade

Het verbouwen of woonklaar maken van je huis kan altijd mis gaan. Het is daarom goed om te weten dat altijd een loodgieter met spoed in Amsterdam kan worden geregeld om het probleem te verhelpen en meer schade te voorkomen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden