Lokaal nieuws donderdag 21 februari 2019

Nieuwbouw versus een bestaande woning

De afweging tussen een bestaande woning en nieuwbouw kan ingewikkeld zijn. Wat voor jou belangrijk is hoeft niet voor iedereen te gelden. Wat zijn de voor en nadelen van nieuwbouw?

Is nieuwbouw goed voor je portemonnee?

Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en hebben dubbel glas. Hierdoor woon je zeer energiezuinig en bespaar je flink. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een bestaande woning, die dit soort voorzieningen vaak niet heeft. Ook mag je meer lenen bij de bank voor een energiezuinige woning. Mits je (gezamenlijke) inkomen bruto 33.500 euro is.

Nog meer financiële voordelen

De volgende lasten kunnen de deur uit bij het kopen van een nieuwbouwhuis:

- Overdrachtsbelasting: als je een huis koopt betaal je daar belasting over. Deze belasting vervalt echter als als je een nieuw huis koopt. Er is geen sprake van overdracht, dus hier worden ook geen kosten voor gerekend.

- Taxatiekosten: bij het kopen van een bestaand huis ben je verplicht de waarde te laten bepalen. Hier betaal je taxatiekosten voor. Bij nieuwbouw hoeft het huis niet getaxeerd te worden, de waarde wordt bij de bouw bepaald. Taxatiekosten zijn dus ook niet van toepassing. 

In en om het nieuwe huis

Een nieuwbouwwoning kan je helemaal indelen zoals je zelf wilt, want er heeft natuurlijk nog niemand anders in gewoond. Wat er buiten je huis gebeurt, kan in de beginfase nog wel eens kil overkomen. Nieuwbouwwijken ogen in het begin voor veel mensen niet heel gezellig. Vaak is dit wel een kwestie van tijd. Een nieuwe wijk heeft nou eenmaal even tijd nodig om tot leven te komen.

Enkele nadelen van nieuwbouw op een rij

- Het aanbod van nieuwbouw is beperkter, vooral in de stad. In heel 2018 werden er in Nederland 65 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit is aanzienlijk minder dan het totaal aantal woningen. Op 1 januari 2018 waren dit er ruim 7,7 miljoen.

- Je beslist uiteindelijk aan de hand van een (digitale) tekening. De tekeningen ogen abstract voor veel mensen. Hierdoor kan het een ingewikkelde keuze zijn.

- Nadat je de knoop hebt doorgehakt, kan je nog niet direct je nieuwe huis in. Houd rekening met het wachten op de oplevering. In sommige gevallen kan dit wel anderhalf jaar in beslag nemen. Hierbij liggen problemen zoals een vertraging of opdoeking op de loer, maar je hebt ook renteverlies.

Het kostenplaatje bij een nieuwe woning

Er komen wat extra kosten kijken bij een nieuw huis. Hierbij moet je denken aan de opleveringskeuring en de bouwrente. De hoogte van de bouwrente kan van tevoren nog onduidelijk zijn. Je betaalt ook voor het afsluiten van een hypotheek en het registreren bij de notaris. De kosten van de notaris liggen wel lager dan bij bestaande bouw. Je betaalt alleen voor een hypotheekakte. Bij een bestaande woning zou je er ook een leveringsakte bij moeten betalen.

Bestaande bouw

De sfeer in een woning kan voor kopers doorslaggevend zijn. In de bestaande bouw is er binnen- en buitenshuis over het algemeen sprake van een fijne ambiance. Het huis en de omgeving zijn doorleefder. Natuurlijk is dit persoonlijke smaak.

Als je kiest voor bestaande bouw is de keuze groter en gevarieerder dan nieuwbouw. Ook hoef je niet te wachten op de oplevering. Dat scheelt weer wachten tot je in het nieuwe stulpje zit.

Extra kosten bij een bestaande woning

Bij sommige huizen kan je delen van het interieur overnemen. Dit kan kosten besparen. Vergeet alleen niet dat je vaak wel geld kwijt bent aan onderhoudskosten. Let op de staat waarin je het huis koopt. Achterstallig onderhoud of een nieuwe keuken kunnen het kostenplaatje compleet omgooien. Bij het kopen van nieuwbouw kun je er bijna altijd zeker van zijn dat je aan onderhoud geen kosten meer kwijt bent. Een bestaande woning brengt daarnaast de kosten van een taxatie, bouwkundige keuring, makelaar en overdrachtsbelasting met zich mee.

Kortom, weeg de plus- en minpunten van nieuwbouw tegen elkaar af. Kies verstandig!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden