Lokaal nieuws woensdag 01 mei 2019

Modern wonen in een historische stad

Wie op de site van Nieuwbouw in Amsterdam rondkijkt, komt bijzondere toekomstige woonprojecten tegen. PUUUR IJCE op bijvoorbeeld, een modern project met de ambitie om er energieneutraal en gasloos te kunnen wonen. Of Create@Noord, waar vrije kavels worden aangeboden en waar je dus zelf je droomhuis kunt realiseren. En wat te denken van Sluishuis, dat dé architectonische landmark van Amsterdam moet worden en waar de functies wonen, commercie en publieke ruimte zullen vermengen. Prachtig, al die moderne architectuur en duurzame woonprojecten. En dat in een stad met een enorme rijke historie en prachtige oude gebouwen. Wat weet je daar eigenlijk van, van de architectuur in Amsterdam? Als het antwoord ‘weinig is, ‘lees dan vooral verder.

De Amsterdamse pakhuizen bijvoorbeeld kun je heel goed vanaf het water bekijken, van een kant die je normaalgesproken niet ziet. De eerste pakhuizen werden rond 1600 gebouwd en door kooplieden gebruikt voor opslag. Veel ervan hebben een hijsbalk, waarmee de goederen omhoog gehesen werden. De bebouwing langs het Entrepotdok, de Brouwersgracht en de Oude Schans bestaat voor het grootste gedeelte uit deze vaak smalle en diepe, in baksteen opgetrokken bouwwerken.

De populaire grachtengordel bestaat ruim 400 jaar en staat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Slenter langs de grachten en kijk vooral omhoog. De panden zijn in de loop van de eeuwen verschillende malen verbouwd en er zijn veel verschillende architectuurstijlen en gevels.

Het Stedelijk Museum aan het Museumplein is een historische museumgebouw met rode bakstenen dat dateert uit 1895. Een bezoek aan de collectie is zeker aan te raden, maar van buiten is het museum ook de moeite waard. Sinds 2012 is er een nieuw modern gebouw toegevoegd aan het oude gedeelte, dat ‘de badkuip’ wordt genoemd. Het zorgt voor een uniek contrast aan de buitenkant, terwijl binnen alles soepel in elkaar overloopt en voelt als één gebouw.

Het Rijksmuseum stamt uit 1885 en werd ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Ook dit gebouw onderging kortgeleden een grote renovatie, die maar liefst tien jaar duurde. Veel oorspronkelijke elementen uit de tijd van Cuypers zijn daarbij in ere hersteld. Ben je er na de verbouwing nog niet geweest? Je bestelt je tickets voor het Rijksmuseum makkelijk online.

Als je het over Amsterdamse architectuur hebt kun je de Amsterdamse School, ontstaan in het kantoor van architect Cuypers, natuurlijk niet onbenoemd laten. Wandel door de Rivierenbuurt of boek een tour om deze bouwstijl uit 1910-1930 in al haar glorie te bekijken. Voorbeelden van gebouwen in deze stijl zijn het Scheepvaarthuis, het Olympisch Stadion, de Jeruzalemkerk, het Sieraad en museum Het Schip. Het Schip organiseert regelmatig rondleidingen langs bouwwerken van de Amsterdamse school.

Voor wie toch meer houdt van moderne architectuur: Filmmuseum Eye is een eyecatcher uit 2012 en ontworpen door het Oostenrijks architectenbureau Delugan Meissl. Het heeft een filmisch uitzicht op het IJ.

Foto: Wikimedia

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden