Lokaal nieuws woensdag 16 mei 2018

4 tips over energie voor als je verhuist naar een nieuwbouwwoning

Wie een nieuwbouwwoning heeft gekocht, gaat een drukke periode tegemoet. Er is veel te regelen. Dan is het wel zo handig als van bepaalde zaken overzichtelijk staat uitgelegd wat je dient te doen, zoals de energiezaken. In dit artikel lees je de vier meest gestelde vragen over het regelen van gas en stroom bij een nieuwbouwwoning.

Wie regelt de gas- en elektriciteitsaansluiting voor mijn nieuwbouwwoning?

Per nieuwbouwproject verschilt het of jij voor een gas- en elektriciteitsaansluiting moet zorgen of dat het de taak is van de aannemer. Doe je de verbouwing zelf dan is het uiteraard ook jouw verantwoordelijkheid om een energie-aansluiting te regelen.

Wanneer een aannemer of een projectontwikkelaar de verbouwing regelt, dan zijn hier afspraken over gemaakt. Bij nieuwbouwprojecten regelt over het algemeen de aannemer de aansluiting, maar controleer voor de zekerheid wat er in het contract staat. De netbeheerder is uiteindelijk degene die de gas- en elektriciteitsaansluiting daadwerkelijk plaatst.

Een aanvraag voor een aansluiting verloopt via www.huisaansluitingen.nl. Je geeft aan om wat voor locatie het gaat, wat voor aansluiting je nodig hebt en op welke dag je deze geplaatst wilt hebben. Daarna ontvang je een offerte van de netbeheerder die actief is in de regio van jouw nieuwbouwwoning. Dan rest alleen nog het bevestigen van de offerte.

 Moet je het huidige energiecontract opzeggen?

Je hoeft niet het energiecontract op te zeggen als je verhuist. Per type energiecontract, voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd, verschilt echter het advies wat je het beste kunt doen.

Energiecontract voor bepaalde tijd
Een energiecontract is persoonsgebonden en niet huisgebonden. Dus wanneer jij van een bestaande woning naar een nieuwbouwwoning verhuist, dien je het energiecontract mee te nemen naar je nieuwe adres. Je riskeert een boete als je toch het energiecontract opzegt terwijl de einddatum nog ver in de toekomst ligt. Eindigt je energiecontract binnen twee maanden, dan kun je wel zonder risico het energiecontract opzeggen en alvast een nieuw contract aanvragen voor op je nieuwe adres. 

Energiecontract voor onbepaalde tijd
Wanneer jij nooit bent geswitcht van energieleverancier of als dit jaren geleden is, heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd. Je mag ieder moment opzeggen en hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van een maand. Een contract voor onbepaalde tijd is erg onvoordelig omdat het dure variabele energietarieven bevat. Dit is zonde van het geld. Ga liever voor een energiecontract met een looptijd van een jaar en scherpe actietarieven. Vaak krijg je dan ook nog een hoge welkomstkorting. Zie de verhuizing daarom als een goed moment om een nieuw energiecontract te regelen.

Wanneer geef ik welke informatie door aan de energieleverancier?
Neem je het huidige energiecontract niet mee naar je nieuwe adres dan dien je zelf het oude energiecontract op te zeggen als je een nieuwe hebt aangevraagd.

Wanneer je het huidige energiecontract meeneemt naar je nieuwbouwwoning, dan geef je uiterlijk twee weken voor de verhuisdatum de adreswijziging door. De energieleverancier heeft zo voldoende tijd om de wijziging te verwerken. Ga je in het gebied van een andere netbeheerder wonen dan zorgt de energieleverancier dat ook hij op de hoogte is van je verhuizing.

Als laatste heeft je energieleverancier de meterstanden van je oude woning nodig. Meestal noteer je die samen met de nieuwe bewoners. Bij een slimme meter worden de meterstanden vanaf afstand uitgelezen en hoef je niks door te geven. Bij een oude analoge meter dien je wel zelf de meterstanden door te geven.

Tip: noteer altijd de meterstanden. Ongeacht je type energiemeter. Zodra je energieleverancier je een bericht stuurt over de meterstanden kun je controleren of het klopt met de standen die jij hebt opgeschreven. 

Verandert mijn termijnbedrag?

Het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt voor je energieverbruik is normaal gesproken gebaseerd op het historisch verbruik van de afgelopen 3 jaar op het betreffende adres. Verhuis je naar een nieuwbouwwoning dan is er geen sprake van historisch verbruik. In dit geval maakt de energieleverancier een inschatting door te kijken naar de grootte van de woning, de locatie en de mate van isolatie. Je kunt altijd vragen of het termijnbedrag omlaag of omhoog mag als je denkt dat je teveel of te weinig gaat betalen. 

Heb je besloten om een nieuw energiecontract aan te vragen voor je nieuwbouwwoning dan wil je vast en zeker een voordelige energieleverancier. Het helpt als je online gaat energie vergelijken. Weet je nog niet je toekomstige energieverbruik, dan maakt de energievergelijker een schatting op basis van het aantal personen waaruit je huishouden bestaat. Vervolgens zie je een duidelijk overzicht van de goedkoopste energieleverancier voor jouw verbruik en dan is het alleen nog een kwestie van kiezen en aangeven op welke dag het energiecontract in moet gaan.  

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Aanmelden