Over Amsterdam

Kerngegevens

Aantal inwoners: 811.185
Oppervlak: 219
Website: www.amsterdam.nl

Algemeen

Amsterdam is de hoofdstad en naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ en de monding van de Amstel.

Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg stadsrechten in 1342 en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral Duitsland en de Scandinavische landen leidde aan het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu als grachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ, Bioscoop en Film Instituut EYE, dierentuin Artis, de Wallen en voor buitenlandse bezoekers de coffeeshops.

Amsterdam heeft twee universiteiten en meerdere hogescholen.

Eind november 2013 telde de gemeente Amsterdam 810.084 inwoners die samen de meeste verschillende nationaliteiten ter wereld bezitten.

De stad is bestuurlijk onderverdeeld in zeven stadsdelen. De stad kent talloze buurten en wijken waaronder de internationaal bekende Jordaan.

Cultuur

Als u door de straten van Amsterdam loopt proeft u de sfeer van de stad. De Kalverstraat, de Albert Cuyp markt, het Rembrandtplein met alle kroegen en terassen, het Museumplein, het Leidse Plein en de Dappermarkt. Daarnaast zijn er de vele musea en andere historische panden. Ook een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten moet u een keer gedaan hebben. Voor pop liefhebbers zijn er o.a. de Amsterdam Arena, Paradiso en Melkweg. Het gemeentelijke VVV-kantoor op het plein voor het Centraal Station kan u aan meer info helpen.

Musea

Amsterdam telt ongeveer vijftig musea waar vele miljoenen bezoekers per jaar hun weg naartoe weten te vinden. Een aantal interessante musea zijn:

Anne Frankhuis
Van Gogh Museum
Madame Tussaud
Rembrandthuis
Rijksmuseum
Scheepvaartmuseum
Tropenmuseum

Evenementen

Ieder jaar worden er velen evenementen in Amsterdam georganiseerd. Een aantal leuke evenementen zijn:

Koninginnedag
Kermis in Amsterdam (meerdere keren per jaar)
Over het IJ festival
De Parade
Grachtenfestival
Gaypride
Uitmarkt
Jordaanfestival
Dam tot Dam loop
Marathon van Amsterdam
Museumnacht

Sport

In Amsterdam kunt u zo ongeveer alle sporten beoefenen. U kunt voor meer informatie hierover kijken op http://amsterdam.nl/vrije_tijd_toerisme/sport