Specialisten

Is het werkelijk zo’n gekkenhuis op de Amsterdamse woningmarkt?

“Het is vooral complex en uitdagend,” meent Pim Verdouw, makelaar bij Van Overbeek Makelaars Amsterdam, met twee vestigen in de hoofdstad. Hij legt het uit.

“Veel mensen willen verkopen omdat ze een goede prijs voor hun huis kunnen krijgen. Ze moeten weliswaar ook voor een flink bedrag een ander huis kopen, maar het biedt ze de mogelijkheid om te verhuizen. Er zijn in dit geval geen winnaars en verliezers.” “

We bieden graag advies bij het aankopen van nieuwbouw en het verkopen van bestaande woningen. Juist omdat de markt zo overspannen is, is het van belang met welke potentiële koper je wel of niet in zee gaat. Welk voorbehoud stelt die aankomende koper? Soms is het verstandiger om een lager bod te accepteren zonder enig voorbehoud, dan dat hogere bod onder allerlei voorwaarden. Het komt er vaak op neer dat hoe meer voorbehoud er wordt gesteld, hoe minder interessant een mogelijke koper voor je is.”

Overspannen huizenmarkt kent meerdere oorzaken

“Het staat buiten kijf dat veel mensen in Amsterdam willen wonen. Zie dat als een olievlek met de stad zelf in het midden, daarna verspreidt het zich naar onder meer Haarlem en Hoofddorp. Ook Almere wordt steeds populairder, evenals Purmerend. Een gebied als Waterland, net buiten de stad, met veel groen en pittoreske dorpen was en blijft exclusief. Wij hebben als makelaarskantoor kennis van dit hele gebied.”

De overspannen huizenmarkt in Amsterdam wordt door meerdere aspecten veroorzaakt. Naast de grote groep particulieren die op zoek is naar een woning, is er de grote groep expats, die vaker tot koop overgaat omdat de huren die zij moeten betalen voor een woning in Amsterdam zodanig hoog zijn dat kopen net zo goed kan. Of soms zelfs voordeliger is. Voeg daar een groot aantal particuliere beleggers aan toe die panden kopen om te gaan verhuren. “Geld op de bank zetten rendeert niet en een deel van je vermogen naar de beurs brengen is momenteel niet interessant. Reden temeer voor beleggers om hun geld in stenen te stoppen.” Alles samen zorgt voor een grote druk op de woningmarkt. “Niet iedereen komt in aanmerking voor een koop- of huurwoning. Er is een duidelijke tweedeling gaande,” vertelt Verdouw.

Advies moet leiden tot haalbare kans op woning

Voor de bezichtiging van een Amsterdamse woning staan er soms wel dertig mensen op de stoep. “Zie dan maar snel een juiste beslissing te nemen. Dan moet je goed weten wat je doet. Overbieden is in sommige populaire wijken geen uitzondering,” vertelt Verdouw. Maar is de woning dat waard? “Het kan verstandig zijn, als je overbiedt, daar grotendeels eigen geld voor in te zetten. Dan kom je niet in de knel met een taxatiewaarde. Van tevoren adviseren wij de mensen of het bod dat ze willen doen ten opzichte van die taxatiewaarde ook haalbaar is. Wij hebben als makelaars immers inzage in data, kunnen recente transacties bekijken en vergelijken. Het zijn allemaal punten waarop je kunt handelen. Ons advies moet leiden tot een reëel bod en een haalbare kans op de woning.”

Woningmarktconsultants hebben overzicht

Naast de traditionele makelaar kan een woningmarktconsultant een verkoper of koper bijstaan met een goed advies. Verdouw: “Wij hebben momenteel drie woningmarktconsultants in dienst. Zij hebben een deskundige kennis van de regionale markt. Zijn op de hoogte van onder andere economische ontwikkelingen en weten de klant op basis hiervan heldere adviezen te geven. Naast particuliere opdrachtgevers ook aan projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en (lokale) overheden.” De WMC’ers hebben hiermee zowel op micro- als macroniveau kennis van zaken als het om de woningmarkt gaat.

Het statement dat het een gekkenhuis op de Amsterdamse huizenmarkt is getackeld. De druk is hoog. Tegelijkertijd biedt dat mogelijkheden, mits je je als koper of verkoper goed laat adviseren door mensen die professionele kennis hebben van de woningmarkt in de regio en daarbuiten. “We zijn er als makelaars niet om louter een aankoop of verkoop te doen, we zijn er ook om een klant zo goed mogelijk te adviseren. We gaan het liefst met de mensen om tafel. In samenspraak komen we tot een plan en op basis daarvan weet de opdrachtgever wat hij kan doen om de beste kans te maken op een woning die bij hem of haar past,” aldus Verdouw.

Ten tijde van het interview was er sprake van een beperkte invloed van het Coronavirus.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.